Proč má každý z nás jiné představy o zábavě


Ono známé pořekadlo „sto lidí, sto chutí“ není nijak daleko od pravdy. A platí nejen v životě obecně, ale také o zábavě. Když se totiž lidí zeptáte, co je nejvíce baví, pak odpověď každého z nich bude jiná. Jistě, někdy se může shodovat, například „koukání na film“, avšak když se zeptáte na jaký film konkrétně, pak zase dostanete mnoho nejrůznějších odpovědí. Je tedy vidět, že i v případě zábavy má každý z nás poněkud odlišný vkus. Čím to ale je? Nebylo by mnohem výhodnější, kdyby každého z nás bavilo to samé?

 

Evoluce ukazuje, že nikoliv. Ve skutečnosti byly různé zájmy a druhy zábavy pro naše předky výhodné. Díky tomu toho totiž mnohem více poznali a ovládli větší škálu dovedností. To také znamenalo, že mohli dělat objevy v mnoha různých věcech. Jednoduše řečeno, každého bavilo něco jiného, avšak všechny tyto věci byly pro kmen potřeba.

 

naše záliby se formují již v raném věku

 

V dnešní době toto samozřejmě opadlo. Je tedy dobré se podívat, proč se naše zájmy liší v moderní době. Ač se to totiž nemusí zdát, ve skutečnosti nezáleží ani tak na nás, abychom určili, co nás bude v životě bavit. Ve skutečnosti člověk sám na to má velmi malý vliv. Tím zdaleka nejranějším jsou samozřejmě rodiče, a později spolužáci ve škole a ve školce. Ti totiž svého potomka vystavují nejrůznějším podnětům, například hračkám. A je jasné, že rodiče budou preferovat hračky určitého typu – například holčičkám se tradičně dávají panenky, zatímco dětem autíčka. A toto má velký vliv na jejich mysl. Zde však nelze vše házet na rodiče.

 

i hudba patří k oblíbeným zálibám

 

Dále jsou zde také nejrůznější trendy, neboť i zábava jim podléhá. Pokud nám například v televizi říkají, že nejlépe strávený čas je v kině, pak tomu s největší pravděpodobností brzy uvěříme a budeme chodit rádi do kina. Stejné je to u jakéhokoliv typu. Lidé jsou totiž v tomto ohledu velmi ovlivnitelní.

 

Na tom není nic špatného, jen je nutné mít tuto skutečnost na paměti, když budeme přemýšlet, co dělat ve volném čase. Vychází naše přání skutečně z nás samotných?

0 komentářů: „Proč má každý z nás jiné představy o zábavě“