Jak poznat kvalitní nit, se kterou opravdu něco ušijete?


Šití by mělo patřit k základní výbavě každé domácnosti, nikdy přece nevíme, kdy budeme muset něco malého přišít nebo zašít. Šijete ale častěji? Jak vybrat nitě?

Jak poznat kvalitní nit, se kterou opravdu něco ušijete?

Každý, kdo doma šije, ať už občas nebo pravidelně ví, že kvalitní nit je základ úspěchu. Samozřejmě, pokud si chceme ušít kvalitní oblečení nebo doplňky, záleží i na látce, ale bez dobré nitě nám dílo nikdy nebude držet. Nití je na trhu opravdu nespočet druhů, některé se hodí pro šití v ruce, jiné jsou určeny pro strojní šití. S nesprávně vybranou nití se vám ale nikdy nepodaří dílo zdárně dokončit. Jak tedy na to?

pexels-photo-6358804

Jak se v tom vyznat?

Pravdou je, že není úplně snadné se vyznat v tom, jaké druhy nití máme, a opravdu tomu porozumí jen člověk, který šije často a třeba se tím i živí. Určitě je ale nutné znát alespoň základy. Když si doma otevřeme malé základní šití, najdeme tam úplně nejzákladnější výbavu, ta ale slouží jen pro občasné ? domácí šití a nitě nejsou příliš pevné a určitě se nehodí k šití na stroji, jenže na stroji se šije nejlépe.

Nitě jsou samozřejmě vždy označené, při jejich nákupu si můžete nechat poradit personálem obchodu s galanterií, na internetu bývá určení také uvedeno, takže se všechny ty značky nazpaměť učit určitě nemusíte. Můžete si ale určitě pamatovat, že čím nižší číslo v označení najdete, tím bude daná nit silnější. Obvykle jsou nejsilnější nitě, které jsou určeny například na šití z džínoviny.

pexels-photo-1855203

Poznejte kvalitu

Aby byl ušitý výrobek kvalitní, musí nitě prima-obchod.cz být nejen správně silné, ale i kvalitní. Tak jako asi úplně u všeho, i u galanterie se kvalita opravdu liší, už jen podezřele nízká cena vás může upozornit na to, že něco není úplně v pořádku. Hlavně u šití na stroji můžete tvrdě narazit, jakmile se totiž nit trhá, je to nejen o nervy, ale nemusí se vám podařit ani výrobek dotvořit. Nit, která se trhat nebude a je skutečně kvalitní ale můžete snadno poznat. Stačí, když jí kousek odmotáte a natáhnete. Pokud poté zpozorujete, že se nit začíná kroutit jakmile ji povolíte, je to špatně.

S nití, které se kroutí, zbystřete. Kvalitní nit se nebude samovolně smotávat, naopak zůstane rovná.

0 komentářů: „Jak poznat kvalitní nit, se kterou opravdu něco ušijete?“