Co dokáže dnešní medicína?


Dnešní medicína je velmi vyspělá a již téměř platí, že dokáže dělat zázraky. Jednou z diagnóz, které dříve znamenaly odsouzení ke krátkému a nepříliš šťastnému životu, byl vrozený hydrocefalus. Co tato diagnóza vůbec znamená? Člověk má tvořenu lebku tvrdou schránkou. Do této schránku se musí vměstnat mozek, krev a likvor. Likvor je tekutina, která vyplňuje prostory tak, aby byl mozek chráněn. Navíc také snižuje jeho hmotnost, takže jej „ani nevnímáme“. Likvor se nachází mezi kosti a mozkovou tkání, ale také v tzv. mozkových komorách. Vytváří se z orgánu, který se nazývá plexus choroideus, a to denně v množství asi 500 ml.

bunda 1

Přes speciální struktury se následně vstřebává do žilního toku. Jeho výroba a odvod musí být v rovnováze, protože kostěné struktury lebky prostě svůj objem nezvětší. Pokud dojde k tomu, že se vytváří příliš mnoho mozkomíšního moku (likvoru) nebo je zamezeno jeho odtoku, dochází k hydrocefalu. Mozkové komory začínají rozšiřovat a na postiženém se začnou objevovat příznaky nitrolební hypertenze. To znamená bolesti hlavy, nauzeu, zvracení, porušené vidění a vnímání. Dospělý člověk má kosti lebky již srostlé a nemůže tak dojít k jejich rozestoupení.

silvini

U dětí je to ale jiné. Jejich kosti ještě úplně srosteny nejsou, a tak se jejich hlava může zvětšovat do ohromujících rozměrů. Takové dítě je velmi omezeno. Velikost a tíha hlavy způsobuje, že není schopno pohybu a záhy umírá. Právě toto dnes v našich podmínkách umíme řešit. Mnoho práce ale zdravotnictví dostává tím, že si libujeme v dnešním pohodlném způsobu života, takže na nás neustále útočí civilizační choroby. Přitom stačí, abychom se začali více hýbat a lépe se stravovat. Koupit si správné sportovní vybavení, jako je například bunda Silvini https://www.c-store.cz/Bundy-c85_1031_2.htm a pustit se do toho, ještě nemusí být tak složité. Ale vydržet u sportu je ten nejlepší cíl.

0 komentářů: „Co dokáže dnešní medicína?“